PSD_Pasti_top banner
Clarfon
Cristi Urs_Pasti_top banner
Home Social Senatul a votat o lege controversată privind șoferii testați pozitiv la substanțe interzise

Senatul a votat o lege controversată privind șoferii testați pozitiv la substanțe interzise

pexels.com

Senatul a adoptat luni, cu 85 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 30 de abțineri, un proiect de lege intens contestat de experți, care aduce modificări importante pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive. Legea introduce o „clauză de nepedepsire” pentru persoanele care au urmat un tratament medical prescris, exonerându-le de răspunderea penală, cu condiția respectării indicațiilor medicale, potrivit HotNews.

Potrivit noii prevederi, șoferii nu vor mai fi pedepsiți penal dacă testele de sânge indică prezența unei substanțe psihoactive ce provine dintr-un medicament administrat legal, pe baza unei rețete. Ministerul Sănătății are un termen de un an pentru a stabili, prin ordin, lista medicamentelor ce conțin astfel de substanțe interzise la volan.

Inițiativa vine în contextul unei decizii recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a statuat că simpla depistare a unei substanțe interzise în sânge nu este suficientă pentru condamnare. Este necesară demonstrarea faptului că substanța a afectat capacitatea de a conduce și a fost prezentă într-o concentrație semnificativă.

Legea modifică articolul din Codul Penal referitor la conducerea sub influența drogurilor, păstrând pedepsele actuale – între 1 și 5 ani de închisoare. Proiectul inițial prevedea majorarea acestora la 2–7 ani, însă forma finală votată de Senat a renunțat la această înăsprire.

„Nu se pedepsește fapta (…) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații”, se arată în forma amendată a propunerii legislative.

Critici din toate direcțiile

Proiectul de lege a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru formularea de amendamente, iar adoptarea sa a generat reacții contradictorii în plenul Senatului.

Senatoarea USR Simona Spătaru a criticat dur lipsa de coerență a proiectului: „Această amânare văzută astăzi într-un amendament, cu prezenta lege care intră în vigoare într-un an de zile, spune mai mult. E clar că nici inițiatorii nu sunt foarte fericiți din ce a ieșit în final.”

Amanet King Onix
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Valencia
Benzinariile Recea & Soars
Sumi Agro - Zentanil
UPRUC-CTR
PSD_Pasti
Stihl
Stefion Trans
Primaria Sambata - LMA Pasti
Monumente funerare

Nadia Cerva, reprezentanta S.O.S România, a subliniat importanța stabilirii unor praguri clare de detecție, nu doar a unei clauze de nepedepsire: „Haideți să dăm drumul la un proiect bun, nu la unul pe jumătate. Altfel, dosarele ajung în instanță, se tergiversează, și tot noi ne plângem că durează prea mult.”

Senatoarea PSD Victoria Stoiciu a adus în discuție un exemplu concret: la șase ore după administrarea unui Nurofen Plus, testele i-au indicat prezența codeinei în sânge, fără ca rezultatul să poată preciza sursa substanței. „În acest caz, procurorul va trebui să ceară o expertiză, pentru a stabili proveniența”, a explicat ea.

Transparență pusă sub semnul întrebării

Mai mulți senatori au atras atenția asupra lipsei de transparență în procesul legislativ. Amendamentele finale au fost transmise membrilor comisiilor de specialitate cu doar 20 de minute înainte de începerea ședinței, iar experții și reprezentanții societății civile nu au fost lăsați să participe la dezbateri.

Cătălina Hopârteanu, reprezentanta Declic, a declarat pentru HotNews.ro că a depus o cerere oficială pentru a participa la ședința comisiei, așa cum o face constant, dar a fost refuzată: „Cei doi președinți, Ion-Cristinel Rujan și Adrian Streinu-Cercel, au invocat faptul că am participat deja la alte dezbateri, ceea ce nu justifică excluderea de la una atât de importantă.”

Ce urmează

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă trece și de această etapă, și este promulgat de președinte, legea va intra în vigoare după un an de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care Ministerul Sănătății trebuie să emită normele necesare.

În ciuda amendamentelor introduse, rămân nelămurite numeroase aspecte privind aplicarea practică a legii și riscul ca unele dosare să ajungă în instanță fără probe clare. Lipsa de consultare publică și graba cu care au fost adoptate modificările ridică semne de întrebare în rândul specialiștilor și al opiniei publice.

Citește articolul integral pe HotNews.


Apreciază
Distribuie

Alte subiecte

Publicitate

Monumente funerare
Benzinariile Recea & Soars
Sumi Agro - Zentanil
Victoria Federal IFN
Stihl
UPRUC-CTR
Reno Depo
Valencia
Stefion Trans
Amanet King Onix
PSD_Pasti
Primaria Sambata - LMA Pasti
Infinity GSM
Bună Ziua Făgăraș
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.