Sf. Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie. Este protectorul catedralei din Făgăraș și a altor două biserici
Sărbătorilor de iarnă se încheie, pe 7 ianuarie, cu cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, Prorocul şi Înaintemergătorul Domnului. Viaţa sa poate fi rezumată la modestie și pocăinţă.
Sf. Ioan Botezătorul a trăit în pustie și s-a hrănit cu lăcuste și miere sălbatică. El este şi Botezătorul Domnului, deoarece a fost vrednic să-L boteze în Iordan pe Hristos.
Și-a pus viața în pericol, spunându-i regelui Irod că nu îi este permis să se căsătorească cu Irodiada, cumnata sa. Curajul său i-a atras mânia Irodiadei, care s-a răzbunat și a cerut decapitarea sfântului.
O altă lecție importantă de viața a Sfântului Ioan este aceea a iubirii, a sacrificiului personal. „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească”, spunea cel mai mare dintre sfinți.
De-a lungul anului, Biserica Ortodoxă îl cinstește încă de cinci ori pe Sf. Ioan:
- pe 23 septembrie – Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul
- 24 iunie – Naşterea Sf. Ioan Botezătorul
- 29 august – Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
- 24 februarie – Prima şi a doua aflare a capului său
- 25 mai – A treia aflare a capului său.
Chiar dacă în ultimii ani numele Ion/Ioan nu mai se mai află printre preferințele părinților ca nume de botez pentru băieți, varianta feminină Ioana este des întâlnită. Potrivit statisticilor, aproximativ două milioane de români poartă numele Ioan sau derivate ale acestuia.
În Țara Făgărașului, trei biserici îl au ca protector pe Sfântul Ioan Botezătorul: catedrala ortodoxă din Făgăraș, biserica din Galați și cea din Boholț.