Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, patronii Jandarmeriei Române și ai cinci biserici din Țara Făgărașului

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici îi prăznuiesc, pe 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt reprezentați pe ușile împărătești ale fiecărei biserici. Mihail este pictat cu sabia în mână, în vreme ce Gavriil are un glob în mână.

Peste un milion de români poartă numele Arhanghelilor Mihail si Gavriil, sfinți care sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

În Făgăraş, biserica din cadrul Unității Militare 01041 poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

În Țara Făgărașului, alte patru biserici au hramul tot în această zi: Calbor, Perşani, Recea Nouă și Viştea de Jos.

Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up
Victoria Federal IFN

Potrivit tradiției populare, la început, toți îngerii au fost buni și înțelepți. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, cei conduși de Lucifer, s-a răzvrătit.

Atunci, a fost mare război în cer. Mihail și îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost alungați și au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail.

Arhanghelul Gavriil este tălmăcitorul viselor și al vedeniilor; el vestește lui Ioachim și Anei nașterea Mariei, Maica Domnului. Tot el descoperă preotului Zaharia nașterea și menirea lui Ioan Botezătorul și, nu în ultimul rând, o anunță pe Fecioara Maria că îl va aduce pe lume pe Domnul Hristos.

Sărbătoarea s-a oglindit și în calendarul popular printr-un praznic amplu. Se crede că acum este trimisă pe lumea cealaltă vara, iar Sf. Mihail începe să slobozească, treptat, gerul iernii.

foto: doxologia.ro


Apreciază
Distribuie