PSD_Pasti_top banner
Clarfon
Cristi Urs_Pasti_top banner
Home Social Singura fermă piscicolă cu sturioni din zona montană, amenajată la poalele Munţilor Făgăraş

Singura fermă piscicolă cu sturioni din zona montană, amenajată la poalele Munţilor Făgăraş

Singura fermă piscicolă cu sturioni din zona montană a fost amenajată în judeţul Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, aproape 26 de tone de morun, nisetru, păstrugă şi alte specii adaptându-se bine climatului. Fiecare peşte va avea pedigree şi va fi vândut pentru reproducţie, pentru câteva mii de euro, scrie www.bzb.ro.

Ferma a fost înfiinţată în 2002, la poalele Munţilor Făgăraş, de doi oameni de afaceri din judeţul Sibiu. Aceştia aveau o păstrăvărie şi au vrut, cu ajutorul specialiştilor de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi, să dezvolte şi o acvacultură de sturioni.

Au populat ferma cu tot felul de specii – morun, nisetru, păstrugă, polioden şi nisetru siberian – şi au investit enorm în ultimii 12 ani pentru ca peştii să ajungă la maturitate. Toată evoluţia fermei a fost urmărită de către specialiştii din Galaţi care au oferit consiliere, interesaţi de modul în care sturionii se pot adapta condiţiilor de munte.

Sumi Agro - Zentanil
Benzinariile Recea & Soars
UPRUC-CTR
Victoria Federal IFN
Valencia
Monumente funerare
Primaria Sambata - LMA Pasti
Reno Depo
Amanet King Onix
PSD_Pasti
Stefion Trans
Stihl

„Vedem acum că o parte din specii au dat satisfacţie foarte bună, alte specii nu s-au adaptat foarte bine la aceste condiţii. E vorba de păstrugă, că păstruga e o specie mai termofilă. Ştiam de la început că se poate întâmpla lucrul acesta, dar acum am demonstrat asta”, a povestit, sâmbătă, după una dintre vizitele la fermă, Neculai Patriche, directorul Institutului din Galaţi.

„De acum înainte urmează munca mai grea a cercetătorului de a marca şi verifica fiecare reproducător şi a-i face un pedigree, o carte specială, ca să se poată şti cât de performantă este generaţia lui”, a mai precizat Patriche.

Întrebat la cât poate ajunge preţul unui astfel de exemplar în România, acesta spune că încă nu s-a dezvoltat o piaţă în acest domeniu, dar poate fi vorba despre câteva mii de euro. Un kilogram de sturion din România se vinde la preţuri cuprinse între 11 şi 15 euro, iar caviarul depăşeşte 500 de lei pentru 50 de grame, în timp ce caviarul de import depăşeşte 600 de lei pentru 30 de grame, arată jurnaliştii de la www.bzb.ro.


Apreciază
Distribuie

Alte subiecte

Publicitate

Primaria Sambata - LMA Pasti
Valencia
Amanet King Onix
Reno Depo
UPRUC-CTR
Benzinariile Recea & Soars
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Stihl
PSD_Pasti
Sumi Agro - Zentanil
Stefion Trans
Infinity GSM
Bună Ziua Făgăraș
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.