Website-ul care dezvăluie inima Transilvaniei
Prima platformă on-line pilot din România a fost dezvoltată pe Ţara Făgăraşului. Aplicaţia a fost realizată cu bani europeni. Noul website www.tarafagarasuluiromania.ro îşi propune promovarea potenţialului cultural şi istoric al Ţării Făgăraşului şi stimularea turismului în zonă.
Un website complet, bine pus la punct şi cu informaţii turistice dintre cele mai diversificate a apărut de curând pe harta aplicaţiilor on-line din România. Misiunea lui este clară din capul locului: să aducă turişti în inima Transilvaniei. De preferat străini, nu degeaba este tradus şi în engleză, şi în germană!
Iubitorii de drumeţii au de acum la dispoziţie platforma online de informare cu privire la potenţialul natural, istoric, cultural şi ecumenic al Ţării Făgăraşului. Website-ul conţine informaţii despre Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, cetatea fortificată de la Cincşor, ansamblul tradiţional La Vâltori din Lisa, Templul Ursitelor de la Şinca Veche, Poiana Narciselor de la Vad, cetatea medievală Negru Vodă de la Breaza, muzeul Badea Cârţan din Cârţişoara, Lacul Bâlea, Transfăgărăşanul şi multe altele.
De asemenea, pe site sunt descrise amănunţit mai multe trasee montane, precum Valea Sâmbetei, Viştişoara, Muchia Drăguşului sau Viştea Mare, care se adresează în special curajoşilor ce vor să facă trasee prin munţi.
Noua platforma online pune la dispoziţia utilizatorilor şi o secţiune de audio guide cu descrierea zonei, traseelor, obiectivelor culturale şi ecumenice, astfel încât turiştii să poată beneficia de informaţii în timp real. Audio guide-ul este disponibil în limbile română, engleză şi germană şi poate fi descarcat în format MP3. De altfel întregul site este disponibil în cele trei limbi.
Platforma conţine şi hartă on-line a Ţării Făgăraşului, după care se pot orienta turiştii români care nu cunosc zona sau turiştii străini, vorbitori de engleză şi germană.
În fine, pe website se regăsesc şi primăriile care fac parte din Ţara Făgăraşului, începând cu Cârţişoara şi Arpaşu de Jos şi până la Victoria şi Şinca Nouă.
,,Responsabilul” cu platforma on-line
ONG-ul care a accesat fonduri europene pentru realizarea platformei este Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului, avându-l drept preşedinte pe edilul comunei Drăguş, Gheorghe Sucaciu. ,,În anul 2009 am înfiinţat o asociaţie din care fac parte 17 comune plus oraşul Victoria, adică 18 unităţi administrative. Împreună am accesat un proiect european pe Programul Operaţional Regional, Măsura 5.3, unde am venit cu o idee inedită de a crea acest site, după câte ştiu unic în România.” ONG-ul condus de Gheorghe Sucaciu a primit 10 miliarde lei vechi fonduri europene strict pentru acţiuni de promovare a zonei pe care se întinde. Cea mai mare parte din sumă s-a cheltuit cu acest site, unde urmază să mai fie postate fotografii cu cele patru anotimpuri din toate cele 18 unităţi teritoriale implicate.
Iată administraţiile care şi-au dat mâna pentru formarea Centrului Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului: Drăguş, Recea, Beclean, Cârţişoara, Şoarş, Voila, Ucea, Şinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Mândra. Hârseni, Arpaşu de Jos, Victoria, Viştea, Părău, Şinca Veche, Şercaia şi Lisa. Cristina Cornilă