Spectacolul de teatru despre eroinele din Țara Făgărașului va fi jucat în Cetatea Făgăraș, la Mândra, Recea, Șona, Sibiu, Pitești și Râmnicu Vâlcea

Institutul de Cercetare Făgăraș anunță calendarul evenimentelor în cadrul proiectului Share Location: Rezistența Făgăraș, un demers care aduce în prim-plan viața femeilor care au luptat împotriva comunismului.

Proiectul include o piesă de teatru documetar, dezbateri publice, o expoziție și mai multe ateliere pentru copii și tineri. Sunt vizate teme mai puțin explorate ale moștenirii comuniste în societatea contemporană, cum ar fi: rolul femeilor în lupta de rezistență, memoria colectivă, trauma transgenerațională, procesul de vindecare.

Obiectivul proiectului este de a deveni un spațiu mobil al memoriei, o punte între generația care a trăit comunismul și cea care trăiește consecințele lui, un laborator itinerant care invită toate categoriile de vârstă la un dialog despre moștenirea istoriei recente în noi și în jurul nostru.

Premiera spectacolului de teatru documentar Share Location: Rezistența Făgăraș va avea loc în 13 iunie (joi), de sărbătoarea Înălțării/Ziua Eroilor, la Crama Cetății Făgăraș.

Piesa va fi jucată apoi:

  • sâmbătă, 15 iunie – #Garaj30 – Mândra
  • vineri, 21 iunie, Șura Culturală Gușterița – Sibiu
  • sâmbătă, 20 iulie, Teatrul Bis – Sibiu
  • vineri, 26 iulie – Recea
  • duminică, 28 iulie – Șona
  • vineri, 23 august – Memorialul Închisoarea Pitești
  • duminică 25 august – Muzeul de Artă Casa Simian, Râmnicu Vâlcea

Proiectul este coordonat de Ioana Hașu-Georgiev, cercetătoare a trecutului recent.

Sunt mulți ani de când încerc să prezint, sub diverse forme, pentru un public general, tema istoriei comunismului în România și în particular cea a rezistenței anticomuniste. E însă prima oară când m-am gândit la un produs la intersecția a două domenii: Teatru și Istorie. Spectacolul este conturat în jurul femeilor rezistenței, cele fără de care mișcarea armată împotriva comunismului ar fi avut altă soartă. Le-am intervievat de-a lungul anilor, mai întâi pentru a înțelege povestea celor din prima linie: bărbații din munți. Apoi am revenit la dialogul cu ele pentru a descifra împreună postmemoria luptei de rezistență la scară mică: în comunitate, în lanțul transgenerațional, în noi înșine. Share location este despre ele și despre noi, despre urmele comunismului dincolo de granițele çării Făgărașului”, a explicat Ioana Hașu, inițiatoarea proiectului.

Echipa din spatele spectacolului documentar Share location:

Reno Depo
Go Pro Infrastructure
Dentistry Tour
Amanet King Onix
Monumente funerare
Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Stihl
  • Rada Constantinov, actriță
  • László Vadas, text și regie
  • Mihaela Popescu, scenograf
  • Ionuț Marinache, light/sound designer
  • Ioana Hașu-Georgiev, documentare

Repetițiile au început săptămâna aceasta la Coolturada, un spațiu alternativ pentru artă, dezbateri și reflecție deschis anul acesta la Sibiu de actrița Rada Constantinov.

În cadrul proiectului sunt organizate și o serie de ateliere pentru copii. Țara Bunicilor este conceptul unui dialog de explorare în care parterneri sunt copiii și curiozitatea lor naturală.

Bazat pe jocuri de rol, experimente, materiale audio și video, dar și poze vechi sau documente din arhive, atelierul este o întoarcere în timp, în țara bunicilor și străbunicilor noștri. Aflăm ce aveau voie și ce nu aveau voie să facă, ce se întâmpla cu cei care nu respectau regulile, de ce și de cine le era frică, ce mâncau și cum trăiau”, adaugă Ioana Hașu, care a creat conceptul cursurilor.

Primele două ateliere pilot au avut loc în luna aprilie la Școala Gimnazială Mândra/jud. Brașov și la Școala Andreiană/Sibiu. Urmează alte patru ateliere care vor însoți spectacolul de teatru.

Proiectul este dedicat memoriei Eugeniei Comanici și sutelor de femei din Țara Făgărașului care și-au riscat viața luptând pentru valorile în care credeau, chiar dacă acest lucru a însemnat să se opună unui regim brutal.


Apreciază
Distribuie