Staţie de epurare de 6 milioane euro

actuala staţie de epurare a Făgăraşului

actuala staţie de epurare a Făgăraşului

•    O nouă staţie de epurare se va construi lângă cea veche şi va costa în jur de 6 milioane euro. La momentul acela toate apele uzate din municipiu vor fi epurate înainte de deversarea în emisar, în comparaţie cu doar 30% din volumul zilnic de apă, cât se epurează în prezent.

Noua staţie de epurare a Făgăraşului va costa până în 6 milioane de euro. Suma este colosală, dar nu cade integral nici în cârca municipalităţii, nici în cea a operatorului de apă SC Apă Canal Sibiu SA, ci vor fi atrase fonduri europene prin programul POS Mediu.

„La ora actuală o firmă din Târgu Mureş lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate care este necesar pentru primirea banilor şi estimăm că prin luna iunie vom putea depune proiectul. Suma precisă pentru construirea unei staţii noi de epurare va reieşi din studiul de fezabilitate, dar eu prognozez că se situează undeva între 5 şi 6 milioane de euro”, explică ing. Vasile Manta, directorul sucursalei făgărăşene a operatorului regional de apă.

Stand-up
Stihl
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Zambete la cafea - Maria Visu
Amanet King Onix
Mara Mares_parlamentare 2024

Actuala staţie are 33 de ani
Staţia actuală de epurare a Făgăraşului este funcţională în măsura în care poate funcţiona un utilaj vechi de peste 3 decenii. Instalaţia este veche şi depăşită de noile tehnologii, dar o problemă poate chiar mai mare decât asta este aceea că acum epurează doar 30% din apele uzate ale oraşului. Şi nu pentru că nu ar avea capacitatea să proceseze întreaga cantitate zilnică de apă pe care o consumă populaţia, ci pentru că una dintre conductele colectoare nu duce apa până la staţia amplasată lângă fosta fabrica de cărămidă.
„În Făgăraş sunt trei canale de colectare a apelor uzate; canalele 1 şi 2 se varsă în staţie, iar colectorul 3 nu ajunge până acolo. Acesta din urmă, care este şi cel mai mare, are două evacuări, una pe Iazul Morii, alta pe strada Libertăţii. Odată cu reabilitarea reţelelor de canalizare care va începe anul acesta vom trage şi conductele de colectare până acolo, astfel încât să avem 100% apa epurată şi nu numai 30% cât este acum”, explică ing. Manta.
Noua staţie de epurare ar urma să fie construită în vecinătatea celei vechi, care a fost dată în folosinţă după ultimele modificări în anul 1980. Actuala staţie, care trimite acum în emisar doar o treime din apele uzate ale municipiului, va intra cel mai probabil în conservare.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie