Studenţie şi militărie = ani la pensie
Absolvenţii de facultate şi cei care au făcut stagiul militar se pot bucura de aceste perioade la bătrâneţe, atunci când li se vor calcula ca şi vechime la stabilirea anilor pentru pensie.
„Legea 23/2010 prevede expres că aceste perioade necontributive, denumite perioade asimilate, sunt luate în calcul la stabilirea anilor de vechime şi constituie stagiu asimilat, dar numai la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă. Exista aceeaşi prevedere şi in Legea nr. 19/2000, prin urmare aceste prevederi sunt în vigoare de la 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a Legii nr. 19/ 000. Această lege a fost abrogată şi incepand cu 1 ianuarie 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010 care a înlocuit-o şi care menţine prevederile”, explică, pentru ziarul Bună Ziua Făgăraş, purtătoarea de cuvânt a Casei de Pensii Braşov, Delia Stanciu.
Atenţie mare însă, nu toate studiile universitare se socotesc ca şi vechime, ci numai facultatea urmată la zi, nu cea cu frecvenţă redusă sau învăţământ de la distanţă, şi numai terminată cu o lucrare de diplomă. Dacă v-a preocupat cartea şi în cursul vieţii aţi absolvit două sau trei facultăţi, nu vă bucuraţi prea tare că le-aţi putea aduna pe toate, întrucât una singură, la alegere, se ia în considerare.
Stagiul militar în termen sau cu termen redus constuie şi el vechime, ca de altfel şi perioada în care solicitantul pensiei a fost ţinut în mobilizare sau prizonierat.
Pe lângă militărie şi studenţie, se calculează la numărul anilor pentru pensie şi cei doi ani petrecuţi acasă pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la vârsta de 3 ani, indiferent care dintre părinţi beneficiază de acest concediu.
Temeiul juridic al celor expuse mai sus îl puteţi căuta în art. 49 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
(Cristina Cornilă)