Tensiuni între Legislativ şi Fabrica de Pulberi

Circul dintre Primăria Făgăraş şi Fabrica de Pulberi este departe de a se încheia. Miza o reprezintă 10 miliarde de lei vechi, acumulate de societate drept datorii la plata impozitelor pe ultimii ani. Până de curând comedia scandaloasă dintre cele două părţi se „juca” pe scena sumei în sine, acum a trecut pe cea a compensaţiei.

Şi Fabrica de Pulberi, şi Primăria au căzut de acord asupra unui singur aspect în ultimii 3 ani: există o datorie neachitată către Serviciul de Taxe şi Impozite. Contestat a fost în schimb cuantumul ei: administraţia publică a calculat-o la 10 miliarde, Fabrica de Pulberi a susţinut că algoritmul de calcul este greşit şi că suma ar fi mai mică.

După ce a pierdut două procese în justiţie pe această temă, societatea a dat-o la pace cu Primăria şi şi-a recunoscut datoria integrală. Reprezentanţii celor două părţi s-au aşezat apoi la masa negocierilor şi au căzut de acord că, dacă datoria tot nu poate fi achitată, măcar să fie stinsă prin compensaţie. Potrivit ultimelor discuţii, societatea trebuia să dea în plată, în contul sumei, o clădire administrativă situată în apropierea porţii de intrare în Fabrică, pe drumul ce duce înspre Hurez. Termenul în care trebuia să facă asta a fost bătut în cuie, respectiv 31 ianuarie 2014.

Toţi sunt de bună credinţă, cine greşeşte?

Toate bune şi stabilite… până când municipalitatea află de azi pe mâine că are înfăţişare la un proces cu Fabrica de Pulberi, iniţiat de aceasta, din nou pe tema cuantumului datoriei!

Edilii convoacă iar conducerea Fabricii de Pulberi la discuţii şi de aici începe o altă rundă de circ. S-a întâmplat marţi, 26 noiembrie, în sala de şedinţe a Primăriei. A doua zi, miercuri, urma să aibă loc înfăţişarea la proces. Au reprezentat societatea, la discuţiile cu consilierii locali şi edilii, consilierul directorului, Florin Alexandru, şi juristul Cătălin Leabu.

 Florin Alexandru si Catalin Leabu la discutii cu reprezentantii Primariei
Florin Alexandru si Catalin Leabu la discutii cu reprezentantii Primariei

„Cum se face că ne-am înţeles să renunţăm la procese şi să ne daţi în plată clădirea, iar acum aflăm că mâine avem iar proces în care din nou contestaţi valoarea impozitului? De ce nu l-aţi retras? Constat că într-adevăr conducerea Fabricii de Pulberi nu se ţine de cuvânt în privinţa renunţării la proces… Noi am fost de bună credinţă şi am renunţat să punem pe rol litigiul în care ceream insolvenţa Fabricii de Pulberi”, a început discuţia primarul Sorin Mănduc.
„Şi noi suntem de bună credinţă! Directorul Nicolae Micu este bolnav de inimă şi se află într-un spital din Braşov. N-am putut lua legătura cu el şi nu ştim de ce nu a retras procesul de pe rolul instanţei. Pot să vă spun, în schimb, că, aşa cum am promis, am început procedura de intabulare a clădirii pe care urmează să v-o predăm în compensare. Cu intabularea am întâmpinat ceva probleme şi ne-am oprit la notariat, întrucât certificatele de urbanism erau greşite. Am plătit 8.000 lei pentru refacerea lor, iar acum urmează să mergem din nou la notar”, a explicat consilierul directorului, Florin Alexandru.

„Mai aveţi timp până în 31 ianuarie?”

Go Pro Infrastructure
Monumente funerare
Reno Depo
Stand-up
Amanet King Onix
Dentistry Tour

Florin Alexandru a mărturisit că nu a mai vorbit cu directorul societăţii de mai bine de o săptămână, dinainte ca acesta să plece la operaţie. Pus în faţa faptului împlinit, atât el, cât şi juristul Cătălin Leabu, n-au putut să găsească o explicaţie la gestul directorului Micu, acela de a nu retrage acţiunea din instanţă.

„Noi purtăm discuţiile astea de prin 2009 şi încă nu s-a făcut nimic concret. Ce garanţii avem noi (n.r. Primăria) că veţi putea face intabularea clădirii şi apoi predarea ei până la 31 ianuarie 2014?”, a întrebat viceprimarul Cătălin Cîrje. De partea cealaltă au venit asigurări că se poate!

Terenul şi clădirea care vor face obiectul compensării trebuie dezmembrate mai întâi din „trupul” fostei Uzine de Produse Speciale, din care s-a desprins şi Fabrica de Pulberi, apoi intabulate pe Fabrica de Pulberi şi mai apoi predate administraţiei. Separarea finală a Fabricii de UPS încă nu s-a produs, deşi a început în anul 2011, potrivit juristului Cătălin Leabu.
„Între cele două societăţi există un protocol de separare agreat de ambele, dar nu s-a terminat, pentru că vorbim de peste 150 de clădiri”, a mărturisit juristul.

Chit pe chit

Din spusele consilierului Florin Alexandru, valoarea clădirii administrative se apropie de valoarea datoriei. Compensarea a fost acceptată de Consiliul de Administraţie al Fabricii de Pulberi, condus de Cristian Bratu, un reprezentant Romarm. Primarul Mănduc este sceptic până nu vede procesul de compensare finalizat şi consideră că există riscul ca darea în plată să aibă nevoie de un aviz separat de la Romarm, în subordinea căreia funcţionează.

Concluzionând, primarul şi viceperimarul consideră şi că, din moment ce societatea nu şi-a retras acţiunea din instanţă, nu are de gând să mai facă acea compensare. Cu toate acestea, Florin Alexandru a încercat să liniştească apele şi să-i asigure pe edili că s-au început formalităţile pentru predarea clădirii. Cât despre proces, nimeni nu ştie de ce a mai continuat, pentru că directorul Nicolae Micu, cel care poate decide asupra lui, este internat în spital. Rămâne să vedem dacă până la 1 ianuarie anul viitor va avea loc compensarea.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie