Timbrul care costă cât un apartament

Remus Popovici, presedinte Cercul Filatelic Fagaras

Remus Popovici, presedinte Cercul Filatelic Fagaras

timbre 1Sunt oameni cu pasiuni atât de scumpe, încât ar da pentru un singur timbru cât ar costa un apartament cu trei camere în Făgăraş. Celebrele mărci poştale cap de bour, emise în Moldova în a doua jumătate a secolului XIX, se găsesc greu şi se vând scump. Un singur exemplar poate ajunge la 35.000 de euro, spune colecţionarul făgărăşean Remus Popovici.

În zona Făgăraşului nu există niciun colecţionar care să deţină o marcă poştală cap de bour. Cei mai mulţi dintre ei nici nu au văzut vreodată aşa ceva. Doar doi oameni au reuşit să vadă timbrele minune.

,,Eu am văzut o pereche de mărci poştale cap de bour neştampilate din prima emisiune la Cercul Filatelic în Braşov anul trecut. Ludovic Orban, un colecţionar din Hălmeag, mi-a spus că a văzut şi el un astfel de timbru de două ori, o dată la un muzeu din Bucureşti şi altă dată la o expoziţie filatelică din Budapesta. Este atât de valoroasă această marcă poştală, încât dacă cineva ar deţine-o ar trebui să o păstreze în bancă”, spune preşedintele Cercului Filatelic Făgăraş, Remus Popovici.

Două emisiuni… şi atât!

În 1858 se tipăreau în principatul Moldovei primele timbre poştale româneşti. Au fost două emisiuni: una în luna august, a doua în luna noiembrie. Nu eram noi primii din lume care sa tipărim timbre poştale, dar astăzi celebrele cap de bour sunt printre cele mai bine cotate în lumea filatelică.

,,În prima emisiune s-au tipărit mărci de 27 de parale (3.691 bucăţi), 54 parale (4.772 bucăţi), 81 parale (709 bucăţi) şi 108 parale (2.574 bucăţi). În a doua emisiune s-au tipărit mărci poştale de 5 parale (23.040 bucăţi), 40 parale (106.032 bucăţi) şi 80 parale (60.072 bucăţi). Pentru că în doua emisiune tirajul a fost mai mare, ele sunt şi mai ieftine decât cele emise cu câteva luni înainte”, precizează colecţionarul.

Acesta estimează că timbrele de 27 şi 81 de parale pot ajunge până la 35.000 de euro, iar cele de 54 şi 108 parale se vând cu aproximativ 20.000 euro bucata.

În schimb, mărcile din emisiunea cu nr. 2 costă toate sub 1.000 de euro.

Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo
Mara Mares_parlamentare 2024
Florian Shaorma

50 de timbre în toată România

Foarte puţine dintre timbrele cap de bour sunt neştampilate, deoarece majoritatea care mai există se află pe scrisori. Singurul avantaj al celor păstrate pe plicuri este că se vede ştampila de unde a plecat scrisoarea şi cea de unde a ajuns.

În zona Făgăraşului mai sunt 18 membri înregistraţi la Cercul Filatelic. Niciunul nu este posesorul unui astfel de timbru.

,,Nici nu cred că se găsesc de vânzare pe piaţa liberă. Se vând doar la licitaţii internaţionale. Deşi nu am o marcă poştală cap de bour, deţin o copie realizată de un muzeu din Arad, făcută din cupru aurit, care reprezintă marca poştală de 27 de parale”, mai spune Remus Popovici, cel care este proprietarul uneia dintre cele mai valoroase colecţii din zona noastră.

Presa naţională relatează că, din cele 750 exemplare câte s-au păstrat din prima emisiune, n-au rămas în ţară decât 50 de exemplare.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie