Tot mai multe animale sălbatice în localitate. Soluția?

foto: bunaziuafagaras.info

Cazurile în care animalele sălbatice își fac apariția în localitate, punând pe jar locuitorii și autoritățile, se înmulțesc de la o zi la alta.

Trei urși au fost accidentați în Țara Făgărașului, doi dintre ei mortal, doar în ultima săptămână. Seara trecută, încercând să hrănească o pisică, un făgărășean a dat peste o vulpe în fața blocului în care locuiește.

Și nu sunt singurele incidente de acest fel, înregistrate anul acesta. Urși au mai fost filmați sau fotografiați plimbându-se nestingheriți pe străzile din Făgăraș, în timp ce mai mulți săteni din Țara Făgărașului s-au plâns că animalele sălbatice le-au devastat gospodăriile. Cel mai grav eveniment a avut loc anul trecut, când o fată de 14 ani a fost mușcată de un urs în timp ce se îndrepta spre școală.

Mâncarea nu lipsește în pădurile din zonă, fiind chiar în exces, problema este înmulțirea peste măsură a animalelor sălbatice, potrivit şefului AVPS Făgăraş, Sorin Şuler. De vină ar fi și oamenii care lasă hrană pe stradă pentru animalele comunitare. Astfel, singura variantă pe care o au la dispoziție cei care sunt în pericol este să sune la numărul unic de urgență 112 și să aștepte intervenția Jandarmeriei.

„În pădure este acum mâncare de o iei cu lopata, ghindă și jir de nu poți să calci. În primul rând, omul este cel care determină și atrage animalele sălbatice în oraș, prin faptul că dă mâncare la câinii și pisicile comunitare. Și, uite așa, te trezești cu vulpe, urși hoinari, jderi, dihori și șobolani. În privința urșilor, aceștia sunt în perioada de migrație de la zona de deal la cea de munte. Totdeauna se întâmplă chestii de genul acesta, accidente pe șosele. Pătrund accidental în localități, se dezorientează și începe carambolul. Cu privire la competența îndepărtării animalelor și folosirii armelor cu tranchilizante, intră în atribuțiile Jandarmeriei Române de a proteja cetățenii”, ne-a declarat Sorin Șuler.

Monumente funerare
Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Stand-up
Mara Mares_parlamentare 2024
Urșii și lupii, protejați prin lege

Șeful AVPS mai spune că principala cauză este suprapopularea speciilor, în urma interdicției vânării acestora începând din 2016.

„Cauza este suprapopularea, prin faptul că din 2016 nu se mai vânează, ursul și lupul fiind specii protejate. Populațiile de urs s-au mărit foarte tare. Cel puțin pe fondurile pe care le gestionează asociația noastră, populația a crescut de șase ori față de efectivul optim. Cât a fost vânătoarea deschisă, numărul exemplarelor era reglat prin selecția aceasta artificială. Era o cotă de recoltă în limita bunului simț. Spre exemplu, noi aveam cam patru urși pe sezon. Dacă îi scoteam, se simțea, se vedea”, adaugă Șuler.

Mai multe demersuri în acest sens au fost făcute de prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, la Ministerul Mediului, condus în prezent de Grațiela Gavrilescu, însă fără niciun rezultat.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie