Toţi elevii de liceu vor studia „Istoria comunismului din România”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, la Facultatea de Litere a Universității din București, introducerea disciplinei „Istoria comunismului din România” în programa de liceu. Materia va fi studiată în clasele a XII-a și a XIII-a și este dedicată tuturor elevilor, inclusiv celor din învățământul seral sau cu frecvență redusă.
Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie și se va preda, începând cu anul școlar 2025 – 2026, elevilor din clasele a XII-a (învățământ de zi), respectiv a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă).
Programa își fixează ca obiectiv principal să ofere elevilor posibilitatea de a cunoaște și a înțelege particularitățile regimului comunist din România, practicile și politica economică specifice regimului, impactul social și cultural avut de acesta asupra societății românești.
Studiul acestei discipline va asigura elevilor formarea unei perspective critice asupra regimului comunist și înțelegerea impactului său asupra societății, drepturilor individuale și economiei.
Conținuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate în baza criteriului cronologic, precum și tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive și forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății, culturii, Revoluția din decembrie 1989, memoria regimului comunist.
Introducerea acestei noi programe școlare în curriculumul național a fost marcată astăzi, 16 decembrie 2024, la Biblioteca Facultății de Litere din cadrul Universității din București, prin evenimentul „35 de ani de la Revoluția Română din 1989. La deschiderea evenimentului au participat Ligia Deca, Ministrul Educației, Daniel Șandru, președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Marian Preda, rectorul Universității din București, Mioara Anton, Director – Institutul de Istorie „N. Iorga” al Academiei Române și domnul Marcel Bartic, profesor de istorie.