Toți pompierii din județ, ture suplimentare din cauza inconștienților care incendiază vegetația uscată
Pompierii din tot județul Brașov vor face ture suplimentare, după ce duminică s-au confruntat cu un val mare de incendii de vegetație și multiple situații de urgență din cauza vântului puternic.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a hotărât să suplimenteze efectivele „pe fondul atenționărilor meteorologice de vânt puternic, dar și a numărului mare de incendii de vegetație uscată”, se arată într-un comunicat de presă.
Unitatea a transmis și un document tuturor primăriilor din județ și serviciilor voluntare pentru situații de urgență cu reguli de prevenire care trebuie respectate de populație, pentru evitarea provocării incendiilor de vegetație uscată.
Cel puțin șase incendii au avut loc, ieri, în județul Brașov, iar cel puțin trei dintre acestea au fost de vegetație uscată sau miriște. Pompierii spun că sunt cazuri în care oamenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a le supraveghea. Nici vorbă de a fi luate măsurile de apărare necesare împotriva incendiilor, deși vântul bate cu putere.
Mai mult, grămezile care urmează să fie distruse prin ardere sunt amplasate în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor. Astfel este favorizată propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.
Amenzi între 3.000 și 50.000 de lei
Salvatorii atrag atenția că nerespectarea măsurilor de siguranță poate duce chiar și la pierderea de vieţi omeneşti, pe lângă producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce sunt obținute acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permisul de lucru cu foc de la primărie. În plus, trebuie înştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se desfăşoară arderea.
Cei care dau foc vegetației sau resturilor vegetale, fără să obțină avizele necesare, riscă sancțiuni contravenționale. Amenzile prevăzute de legea în vigoare sunt cuprinse între 3000 și 6000 de lei, pentru persoane fizice. Persoanele juridice prinse că încalcă legea vor trebuie să achite între 25.000 și 50.000 lei.
Liviu Ardelean