Transfăgărășanul intră în modernizare, la vară
Transfăgărășanul, „cel mai spectaculos drum din lume”, intră în modernizare, după decenii în care nu s-a investit aproape nimic. Vor fi realizate puncte de belvedere, benzi pentru mașinile lente, spații comerciale și parcări de scurtă durată.
Lucrările de modernizare a drumului și crearea de spații pentru turiști se vor desfășura în perioada 1 iulie – 20 octombrie 2023. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au oferit în exclusivitate pentru Adevărul toate detaliile despre modernizarea Transfăgărășanului:
„Conform Normativului 615/2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, această perioadă fiind, de asemenea, improprie desfășurării lucrărilor. Având în vedere acest fapt, lucrările de modernizare a acestui sector de drum urmează să fie făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival”, au precizat reprezentanții CNAIR.
În această lună, CNAIR lansează o consultare de piață pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției. Pentru derularea acestei consultări de piață, CNAIR va aloca trei săptămâni, timp în care prestatorii interesați pot veni cu propuneri. După finalizarea consultării de piață, se vor demara procedurile pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice. O dată concretă a începerii modernizării va fi stabilită după analizarea tuturor detaliilor.
„După consultarea de piață vom ști care sunt soluțiile și cine este interesat să le aplice. Asta ne va permite să scoatem proiectul la licitație. Depinde însă cât de repede se va semna contractul. Având în vedere complexitatea și unicitatea proiectului, nu se poate face deocamdată o aproximație privind începerea lucrărilor”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru sursa citată.
Proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane, astfel încât contractarea lucrărilor să se poată realiza eficient. La ora actuală, sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului. Pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, ca urmare a căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.), precizează Adevărul.
Se vor face consolidări ale drumului, se vor executa lucrări la sistemul de scurgere a apelor, vor fi benzi pentru vehicule lente, acolo unde amplasamentul permite, și se vor face mai multe facilități pentru turiștii care ajung în această zonă. Din punct de vedere turistic, modernizarea Transfăgărășanului va include și realizarea de puncte belvedere. Astfel, vor fi amenajate mai multe spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată. La intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare ce vor oferi informații privind starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.
„Din dorința de a avea o abordare modernă, eficientă și profesionistă în ceea ce privește modernizarea Transfăgărășanului (proiect unic în ultimii 30 de ani în România), subliniem că dorim să participe la toate etapele acestui proiect companii cu experiență și expertiză specifice domeniului. După ce vom avea Expertiza și Studiul de Fezabilitate și vom aproba indicatorii tehnico-economici, vom intra în faza elaborarii Proiectului Tehnic și în cea de execuție a lucrărilor. Până la momentul respectiv, nu pot fi avansate încă sumele și termenele pentru implementarea acestui proiect”, au mai precizat reprezentanții CNAIR pentru sursa citată.