Un bloc din Făgăraș a fost „readus la viață” prin pictură murală de mari dimensiuni
Un bloc din cartierul Vasile Alecsandri a fost readus la viață prin artă urbană, în misiunea tinerilor de la YouthBank de a transforma clădirile gri în opere de artă. O pictură murală, menită să atragă atenția asupra acțiunilor noastre care influențează viitorului copiilor, a fost finalizată duminică după 7 zile de efort constant.
Prima pictură murală din Făgăraș are 80 m² și a fost realizată de artistul vizual Popescool (Ionuț Popescu) din București, printr-un proiect al YouthBank, un program pentru tinerii liceeni al Fundației Comunitarea Țara Făgărașului. Desenul prezintă un copil cu privirea spre viitorul său, spre o lume în care tot ce avem acum s-a pierdut, a fost distrus pentru că nu am făcut nimic.
„Noi credem și manifestăm ideea ca trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. În esență, vrem să provocăm privitorul să reflecte la ce poate el să facă pentru a păstra natura și ce avem în jurul nostru, de la munți la râuri, pentru viitoarele generații”, a declarat, pentru bunaziuafagaras.ro, Ștefania Pică, inițiatoarea proiectului, acum studentă în Țările de Jos.
Proiectul a pornit în urmă cu 4-5 ani, când Ștefania, acum studentă în Țările de Jos, făcea parte din echipa de liceeni YouthBank. Prima provocare a fost atragerea de fonduri, pentru că consturile sunt ridicate.
„Asta ne-a împins să strângem bani din toate puterile avute: de la înscrierea ideii la Bikeathon, la organizarea unui eveniment de donații, la vinderea de limonadă și multe alte evenimente. În paralel, am avut mulți sponsori atât individuali cât și firme, printre care se enumeră Restaurant Casa Terra, Expert Cleaning, BEPCO, Fenec Rubber Eastern Europe, JTTI, Probitec, Body Factory, Number 23, Street Food 83, Probitec, Căsuța creativă și mulți alții. Cu această ocazie vrem să mulțumim din suflet fiecărei persoane care a crezut în noi, indiferent de suma contribuită, a făcut diferența”, a adăugat Ștefania.
Se dorește ca pictura murală să fie startul unei schimbări urbane în municipiul Făgăraș, dacă locuitorii și sponsorii se implică la fel de mult.
„Fiind primul mural din oraș, și cu siguranță nu ultimul, am vrut să aibă vizibilitate cât mai mare atât către comunitate cât și pentru trecătorii prin oraș. O condiție importantă a fost ca peretele să fie izolat termic în exterior, pentru a asigura păstrarea desenului pentru ani buni. O a doua condiție, care ne-a lăsat plăcut surprinși, a fost ca locatarii să fie de acord cu proiectul. Dincolo de semnături, ei ne-au oferit tot sprijinul posibil și condițiile pentru a realiza muralul. Săptămâna aceasta am stat prin jurul blocului unde am primit complimente și susținere din plin. Impactul era vizibil iar oamenii erau extrem de fericiții că am readus culoare și viață locului. Planul este să continuăm proiectul prin multe alte picturi, în cât mai multe cartiere ale orașului, pentru că avem multă ambiție și și mai multe idei. Desigur, asta necesită în continuare susținerea și implicarea comunității pentru a continua. Oricine are pereți de oferit, suntem mai mult decât fericiți să le dăm culoare”, a mai declarat Ștefania Pică pentru bunaziuafagaras.ro.
Popescool, artistul care a realizat pictura murală, a absolvit secția grafică la Liceul de artă „Nicolae Tonitza”, dar și la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu” din București. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și creează ilustrații, benzi desenate, grafică, storyboard-uri, picturi și, în funcție de proiect, și graffiti. Încă din liceu pasionat de benzi desenate și artă grafică, Popescool participă la saloanele de benzi desenate organizate în țară.