Un monument istoric, salvat la Mândra

IPS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a oficiat duminică, 19 aprilie, slujba religioasă în Țara Făgărașului, la biserica Sf. Treime din Mândra, unde a binecuvântat lucrările de restaurare a picturii și de refacere a iconostasului.

În urmă cu un deceniu, locuitorii satului erau pe punctul de a porni construcția unei noi biserici, după ce specialiștii au constatat că deteriorarea fundației și slăbirea structurii de rezistență puneau în pericol existența vechiului lăcaș de cult.
În ciuda dificultăților tehnice și financiare, preotul Ioan Mitu și credincioșii satului au decis totuși demararea unui proiect îndrăzneț de reabilitare și consolidare a monumentului istoric.

Biserica Sf. Treime Mandra_01

Primarul Șerban Ioan Taflan nu s-a declarat împăcat cu ideea abandonării vechiului lăcaș construit în urmă cu două secole și ridicarea unei noi biserici de lemn, așa cum se plănuia.  Prin implicarea Primăriei, a Consiliului Local și a credincioșilor, s-a reușit consolidarea structurii de rezistență, salvându-se astfel un monument istoric, construit în anul 1797.

Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Proaspat Alb
Dentistry Tour
Stihl

Biserica Sf. Treime Mandra_03

Ulterior, la recomandarea cunoscutului profesor Ștefan Câlția, originar din comuna Mândra, s-a apelat la prof. dr. Marin Cotețiu, un specialist în lucrări de conservare și restaurare, care a restaurat pictura ce datează din anul 1821. De asemenea, a fost restaurat și iconostasul, ridicat în anul 1810.

În cuvântul său, mitropolitul Ardealului a subliniat faptul că lăcașul de cult reprezintă legătura puternică pe care credincioșii o au cu străbunii lor care s-au jertfit să-l ridice în urmă cu mai bine de 200 de ani și i-a felicitat pe credincioși pentru râvna cu care au luptat pentru salvarea monumentului.


Apreciază
Distribuie