VIDEO | Imagini șocante. Păduri întregi masacrate în Munții Făgăraș!

foto: Agent Green

foto și video: Agent Green

Măcel în Munții Făgăraș, arie de interes european și care, în documente, este protejată.

Un munte întreg a fost defrișat în zona Iezer – Păpușa, partea de sud-est a masivului. Peste 400 de hectare cu păduri au dispărut de pe fața Pământului, iar imaginile cu dezastrul, surprinse dintr-o aeronavă de voluntarii Agent Green, sunt de-a dreptul șocante.

Agent Green și EuroNatur vor depune plângeri împotriva Guvernului României din cauza distrugerilor masive, care încalcă legislația UE privind exploatările de păduri. Acestea vor fi înaintate Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Anunțul a fost făcut în timpul protestului care a avut loc, luni dimineață, pe trotuarul din fața hotelului Kronwell din Brașov. În timp ce la etaj, într-una din sălile de conferință, se desfășura întrunirea celor 28 de directori pe biodiversitate din UE cu miniștrii români.

Oficialii au fost întampinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul „EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOW” de către activiștii Agent Green și au fost invitați alături de jurnaliști să urmărească filmări LIVE din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate cu dovezile filmate ale dezastrului. Imaginile video din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului potrivit căreia situația este sub control.

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a Uniunii Europene. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată.

Stihl
Reno Depo
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Mara Mares_parlamentare 2024

Agent Green și EuroNatur au documentat eșecul sistemic al autorităților de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Guvernul, însă, ar fi refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în siturile Natura 2000, spun reprezentanții Agent Green.

„Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament.

Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate. Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român”, spune Gabriel Păun, Președintele Agent Green.


Apreciază
Distribuie